Jegyzetek, kommentárok, gondolatok...

Bajtai Kornél szerzői oldala

Bajtai Kornél szerzői oldala

Maga viccel? Igen, de maga kezdte!

2016. október 15. - bettmen

A menekültválság megoldása, hogy el kell foglalni Szíriát. Erre a célra már be is szereztünk savköpő menyéteket, amelyek hatásosak a sivatagi harcban, mondta el egy tévészereplés keretében Kovács Gergely a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke.

mkkp.jpgA magyar viccpárt évek óta jelen van a magyarországi közéletben, szellemes, a valós politika elé görbe tükröt tartó akcióikkal sok ember szimpátiáját nyerték el. Igazából a szimpatizánsok követelése miatt döntöttek úgy, hogy plakátkampányt indítanak az október 2-i magyarországi népszavazás előtt, amelynek keretében arra buzdítják az embereket, hogy a feltett kérdés és a véleménynyilvánítás értelmetlensége és a nagyszámú dezinformáció ellensúlyozásaként adjanak le érvénytelen voksokat. A viccpártot elsőként maga a hatalom vette komolyan, ugyanis az önkormányzati vezetők a közmunkásoknak rendelték el, hogy tépjék le a kutyák plakátjait, amelyek a kormány Tudta? elnevezésű kampánya keretében olyan szövegeket tartalmaztak, mint „Egy átlagos magyar több UFÓ-t lát élete során, mint menekültet”, „A Fővárosi Vízművek bármikor LSD-t csempészhetne az ivóvízbe” (emiatt a vízművek jelezte, feljelenti őket), vagy „Egy, a Szíriuszról kilőtt 32 megawattos lézersugár bármikor tönkreteheti a termést”.

A kutya párt megelégelte a kormány propagandáját, amely nem kevés valótlansággal, de elsősorban félelemkeltéssel és az idegenellenesség felkorbácsolásával igyekezett mozgósítani a lakosságot. Ellenkampányuk olyannyira sikeres volt, hogy a tervezettől jóval több plakátot tudtak rendelni és kiragasztgatni, amikor pedig a kormányoldalon nemzeti sporttá lett plakátjaik tépkedése, akkor elkezdték kirakni a „Hiába téped le alatta is ez van” feliratú plakátjaikat.

A világban egyébként számos példája van viccpártok megjelenésének, sőt arra is volt példa, hogy kifejezetten jó eredményt értek el. Így például Jón Gnarr, Reykjavik 2010 és 2014 között regnáló polgármestere olyan szlogennel nyerte meg a helyhatósági választásokat, mint például „egyvalamit tudok megígérni: azt, hogy semelyik ígéretemet nem tartom be!”. Pártja, a Legjobb Párt kampányvideóin a jelöltek Tina Turner Simply the best című számát énekelték, és olyan ígéreteket tettek, mint: jegesmedvét a reykjaviki állatkertbe, izlandi Disneylandet, a drogok kitiltását a parlamentből, ingyen törölközőket az uszodákba, és pálmafákat a fjordokra. Ezzel pedig nyertek.

darth-esc_2919299a.jpgNagy Britanniában a Tomboló Lökött Szörnyek Hivatalos Pártja a legtöbb elveszített választás rekordjával büszkélkedik, ami nem kevesebb, mint 40, azután ott van A Párt, amely a Munka, Jogállam, Állatvédelem, Elitképzés és Bázisdemokratikus Kezdeményezés szavak rövidítéséből nyerte nevét, és a berlini fal visszaállításával kampányolt.

Az egyik legfrissebb ilyen eredményt Norvégiában Fenriz a black metal stílus követője érte el, aki nem is akart képviselő lenni, de mégis az lett. Tartalékként írták fel a jelöltek listájára, ő pedig Kérem, ne szavazzon rám! szlogennel kampányolt és bejutott a képviseletbe, aminek nem nagyon örül.

Odesszában a Darth Vader Blokkja nevű párt egy Lenin-szobrot alakított Darth Vaderré, 48 városi jelöltjük közül pedig 44-en voltak bejegyezve Darth Vader néven, de velük indult Yoda mester, Csubakka, Amidala hercegnő és Palpatine szenátor is. A nagyúr sofőrje Csubakka volt, aki nem igazolta személyazonosságát, azzal az indokkal, hogy ő egy háziállat, ezért hát nincs bejelentett lakcíme és katakombákban él.

De a határokon belül is beszámolhatunk egy sikeres viccpárti kezdeményezésről. Ljubiša Preletačević Beli a Sarmu prob’o nisi nevű fiktív párt még fiktívebb vezetőjeként kezdett poénból aláírásgyűjtésbe Mladenovacon. Azután, nem csak, hogy sikerült összegyűjteni a listaállításhoz szükséges számú aláírást, de második helyen végeztek az önkormányzati választásokon. Beli nemrégiben közölte, hogy Amerikába utazik, ahol a külföldi bérenceknek szervezett képzésen vesz részt.

prelet.jpg

A viccpártok sikere igazából egy dologra mutat rá, hogy a magukat komoly, felelősségteljes pártoknak bemutató erők, amelyek látszólag egymástól eltérő ideológiai töltettel rendelkeznek, csak váltják egymást kormányon, a tagság jelentős része folyamatosan cseréli pártját a közhangulat függvényében, maguk a pártok pedig olyannyira eljátszották hitelüket, hogy az emberek egyszerűen nem hisznek nekik.

Beli például közölte, hogy síkra szállnak majd azon utcák aszfaltozásáért, ahol ismerőseik laknak, a haladókkal kötendő koalíció ára pedig 750 millió euró, de inkább 800, mert sok pénzre van szükségük. A kétfarkúak örök életet és ingyen sört ígérnek, pulikat exportálnának Jamaicába, csökkentik a gravitációt és hegyet építenek Szegeden.

Tulajdonképpen, ha az ember átgondolja a viccpártok kijelentéseit, ígéreteit, azok szinte mindegyike párhuzamba állítható valamely hivatalos nem viccpárt vezetőjének valamilyen ígéretével, programjával, tehát igazából rámutatnak arra, hogy a politikai rendszer mennyire mélyre is zuhant.

Mert például,

mitől volt komolyabban vehető Mlađan Dinkić az ezer euró értékű ingyenes részvényeivel, Mrkonjić a beruházásokkal, amelyek közül szinte egy se készült el időben, vagy épp Aleksandar Vučić aki szerint 1-1,5 éven belül európai színvonalon fogunk élni,

vagy mondjuk, amikor a nagyjából kétezer dináros nyugdíjcsökkentés után pár száz dinárral emelte a juttatásokat és ezt növekedésként jelentette be?

Összességében talán az mondható el, hogy az aktuális politikai színtér komoly képviselőinek az ígéretei sem teljesülnek, de a viccpártok ígéretei legalább nem a mi zsebünkből vesznek ki pénzt.

Az MKKP kampányának eredményeként a vasárnapi referendumon az érvénytelen szavazatok száma hat százalék körül volt, ami azt jelenti, hogy ha ez most parlamenti választás lett volna, akkor ott ülhetnének az Országgyűlésben. Nyilván nem lehet ezt automatikusan leképezni, de tény, hogy ennyi érvénytelen szavazat korábban soha nem volt. Úgyhogy, Beli, a kétfarkú kutyák és mások sikerei nyomán a „komoly, felelősségteljes és a közösségért dolgozó” politikusok vagy levonják a következtetést és abbahagyják a hülyéskedést az emberek életével, vagy pedig jöjjenek a viccpártok. Hátha ők komolyabbnak bizonyulnak.

A jegyzet a Családi Kör 0216. október 6-i nyomtatott kiadásában jelent meg.

Fizessen elő a Családi Körre!

A bejegyzés trackback címe:

https://bajtaikornel.blog.hu/api/trackback/id/tr511809981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása